Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα Ν.Π.Δ.Δ. που χρησιμοποιείται, από τους υποστηρικτές της μετατροπής των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας μας σε Ν.Π.Δ.Δ., ως παράδειγμα εύρυθμης λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας (καθώς και σε αντίστοιχες άλλων Σωματείων) έχουμε αναδείξει την αναποτελεσματική και οπισθοδρομική επιλογή αυτής της πολιτικής, τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τα Μουσεία της χώρας, την Ενιαία Πολιτιστική Πολιτική και τους πολίτες. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ είναι βέβαιο ότι κανένα διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και κανένας Πρόεδρος δεν θα περιφρουρήσει τα δικαιώματά τους, αντίθετα θα αδιαφορήσει πλήρως γι’ αυτά και με την πρώτη ευκαιρία θα τα παραβιάσει δίχως καμιά απολύτως συστολή.

Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως στο, δήθεν υπόδειγμα, Μουσείο Ακρόπολης. Το ΔΣ και ο Πρόεδρος εδώ και δύο χρόνια αδιαφορούν και κωφεύουν στα αιτήματα των εργαζομένων και κυρίως στην απόδοση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης που εργάζονται στα υπόγειά του όπως και σε όσους άλλους εργαζόμενους το δικαιούνται. Την ίδια ώρα το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας καταβάλλεται κανονικά στους εργαζόμενους που το δικαιούνται στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στα Μουσεία που υπάγονται σε αυτό. Είναι γνωστό ότι οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, είτε στο ΥΠ.ΠΟ.Α. είτε στο Μουσείο Ακρόπολης, εργάζονται κάτω από παρόμοιες επιβαρυντικές συνθήκες. Η επιχειρηματολογία για την καταβολή του σχετικού επιδόματος στους υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α. ισχύει εξ ίσου και για τους εργαζόμενους στο Μουσείο Ακρόπολης. Συνεπώς η διαιώνιση της απραξίας και της αδιαφορίας του Δ.Σ. και του Προέδρου κατατάσσει τους υπαλλήλους του Μουσείου σε μια υποδεέστερη βαθμίδα αξιολόγησης των υπηρεσιών τους απαξιώνοντάς τους επαγγελματικά και προσωπικά. Συνεπώς, με ευθύνη του Δ.Σ. και του Προέδρου δημιουργείται μέγιστο ζήτημα άνισης μεταχείρισης
εργαζομένων.


Φυσικά δεν σταματούν εκεί. Δ.Σ. και Πρόεδρος αποκάλυψαν το ανάλγητο πρόσωπό τους διακόπτοντας την καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε δύο υπαλλήλους, Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, που το λάμβαναν ως μεταταγέντες από την Ε.Φ.Α. Αθηνών. Συγκεκριμένα πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α, που εργάζονταν για πολλά χρόνια στο Παλαιό Μουσείο (Α’ ΕΠΚΑ και ΥΣΜΑ) και τα τελευταία χρόνια στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Όλα αυτά τα χρόνια λάμβαναν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής
Εργασίας κανονικά όπως όλοι οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ.Α. που το δικαιούνται. Στο Μουσείο Ακρόπολης εντάχθηκαν οργανικά με μετάταξη τον Δεκέμβριο του 2016 με όλες τις προβλεπόμενες αποδοχές και το σχετικό Επίδομα, το οποίο τους καταβάλλονταν μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή για τέσσερα και πλέον χρόνια, όντας οργανικοί υπάλληλοι του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για υπαλλήλους που εργάστηκαν για την δημιουργία και το στήσιμο του Μουσείου ήδη από το 2007 και αδιάκοπα συνεχίζουν μέχρι τώρα.

Μάλιστα η αδιαφορία του Δ.Σ. και του Προέδρου του Μουσείου είναι μνημειώδης και αποδεικνύει την απαξιωτική τους συμπεριφορά, αφού δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την επικείμενη απόφασή τους η οποία θα μετέβαλε επί τα χείρω την μισθολογική τους κατάσταση και τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Οι εργαζόμενοι από τις 22/3/2021 υπέβαλλαν στο Δ.Σ. και τον Πρόεδρο σχετικά αιτήματα και ερωτήματα, παρότι η συνήθης πρακτική τους είναι να μην απαντούν σε αιτήματα και ερωτήματα των
εργαζομένων.


Σε περίληψη, έχουμε τα εξής: ένα Μουσείο Ν.Π.Δ.Δ. στο οποίο οι εργαζόμενοι που δικαιούνται Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας δεν το λαμβάνουν, όπου το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος περί άλλων τυρβάζουν και στο οποίο σε δύο εργαζόμενους (εκ μετάταξης) που το λαμβάνουν αυτό «κόβεται» απροειδοποίητα, με απόφαση Δ.Σ. και Προέδρου.

Είναι εμφανές ότι το δήθεν καλό υπόδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης μόνο καλό δεν είναι, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους. Αντίθετα είναι οδυνηρό και βλαπτικό.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως καλό παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης και τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει το διορισμένο Δ.Σ. και ο διορισμένος Πρόεδρός του, καλούμε τους εργαζόμενους να έχουν υπόψη τους τα παραπάνω και να στηρίξουν τα Σωματεία τους και κάθε πρωτοβουλία στην προσπάθεια ώστε αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την μετατροπή των πέντε μεγάλων Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ να μείνει «σχέδια επί χάρτου».

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να αναστρέψει το μοντέλο διοίκησης που έχει καθιερώσει ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τη διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία ώστε να αρθούν οι συνθήκες άνισης μεταχείρισης των εργαζομένων στο Μουσείο και να προβούν σε κάθε ενέργεια για την ένταξη στους δικαιούχους του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας των ανάλογων κλάδων-ειδικοτήτων, καθώς και για την αναδρομική και αδιάλειπτη καταβολή του σε όσους το δικαιούνται.

Ευλόγως ζητούμε την άμεση επαναφορά και αναδρομική καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους δύο μεταταχθέντες υπαλλήλους από τους οποίους αποκόπηκε.

Δεν θα αφήσουμε τα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα, που με πολύ αγώνα περισώθηκαν ακόμη και από τη λαίλαπα των μνημονίων, να γίνουν εργαλεία στα χέρια διορισμένων διοικήσεων Ν.Π.Δ.Δ.

Previous

Ανακοίνωση για την κυβερνητική βούληση μετατροπής των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Next

Δικαίωση για τους τρεις συναδέλφους μας μετά από την δίωξη που υπέστησαν από την εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ